Napisana knjiga o Nikoli Jokiću, sada čekamo i film

11.05.2024. | 21:29

Nikola Jokić, sada trostruki MVP NBA lige, uradio je sa Denver Nagetsima ono što niko prije nije, pa je tako i timski i individualno ispisao istoriju.

Vjerovatno niko nije ni sanjao da će bucmasti centar iz Sombora od 41. pika sa drafta postati jedan od najboljih košarkaša u istoriji igre pod obručima.

Trebalo je vremena ljudima u Denveru da shvate da je Jokić „taj“, da oko njega treba graditi tim, iako na prvu loptu to niko nije mogao da pretpostavi.

Strpljivo se gradio tim koji je mnogo osporavan, Džamal Marej i Majkl Porter Džunior dugo nisu isporučivali ono što se od njih očekuje, a i ostatak sastava nije baš bio na najvišem nivou. Mnogo se pričalo o kome kada će i koga Denver trejdovati od nosećih igrača, diskutovalo se o tome koju zvezdu treba spojiti sa Jokićem, ali Nikola je bio strpljiv i veran Nagetsima, znao je šta radi i šta ljudi oko njega rade i višegodišnji projekat se isplatio.

Po prvi put Jokić je postao MVP u sezoni 2020/21, isti uspeh je ponovio i u sezoni 2021/22, ali Denver tih godina nije završavao takmičenje kako je htio. Niti je bilo titule niti velikog finala. Jednom se ispriječio Finiks, onda Golden Stejt, a u sezoni 2019/20 nepremostiva prepreka za Nagetse bili su Los Anđeles Lejkersi.

Međutim, nagrada za sve uloženo stigla je u sezoni 2022/23, kada Jokić nije bio MVP regularnog dijela sezone, pošto je Džoel Embid konačno iskukao da dobije tu nagradu, ali je Somborac uradio nešto mnogo, mnogo bolje i značajnije.

Sjećate se? Dominirao je kroz ceo plej-of, Denver je osvojio titulu pobedivši Majami u finalu sa 4-1, a Jokić je izabran za MVP-ja finalne serije i tako je krunisana istorijska sezona za Nagetse.

Nikada ranije Denver nije bio šampion NBA lige, nikada ranije čak nije bio ni šampion konferencije, ali Jokić i družina su to promijenili, ispisali istoriju i pokazali zašto su najbolji.

Upravo je taj pohod inspirisao Majka Singera, američkog novinara bliskog Denveru, da napiše knjigu o srpskom centru i njegovim saborcima.

Singer je na društvenim mrežama objavio da će na jesen ove godine u prodaju biti puštena knjiga pod nazivom „Zašto tako ozbiljno? Neispričana priča NBA šampiona Nikole Jokića„.

Cijelu prošlu sezonu Singer je potrošio radeći na knjizi, a ona bi trebalo da otkrije mnoge nepoznate detalje iz života i karijere najboljeg srpskog košarkaša u istoriji, te najboljeg Evropljanina u NBA ligi do sada.

„U priči je mnogo više nego što je iko ikada znao“, piše u objavi Singera.

Prema trenutnim zvaničnim informacijama knjiga će koštati 30 dolara, a zvanična prodaja trebalo bi da počne 3. decembra. Knjiga će imati 256 strana i za nju već sada vlada veliko interesovanje, što se može zaključiti po komentarima ispod Singerove objave.

„Otkrivajuća, intimna biografija košarkaškog stručnjaka i zagonetne NBA superzviezde Nikole Jokića, ispunjena intervjuima koji probijaju vesti i dubokim izvještavanjem Majka Singera, bivšeg novinara Nagetsa za Denver Post.

‘Zašto tako ozbiljno?’ vodi čitaoce na dug, čudan i nevjerovatan put Nikole Jokića da postane srce šampiona Denver Nagetsa i najbolji košarkaš na planeti. Dok prati Jokićevu transformaciju od njegovih skromnih početaka u Somboru, u Srbiji, sportski novinar Majk Singer hvata duhovito nepoštovanje, neuporedivu takmičarsku sposobnost i blagu nestašnost MVP-ja od milja poznatog kao „Džoker“.

Iza njegove prikrivene javne ličnosti, ko je zapravo Nikola Jokić? Prepuna ekskluzivnih intervjua koji će sigurno biti naslovnice, uključujući jedinstvene uvide samog Jokića, ‘Zašto tako ozbiljno?’ zalazi duboko u dušu tajanstvenog centra i otkriva kako je veliki čovek razvio svoju nemilosrdnu radnu etiku, izuzetnu viziju suda i magični stil igre koji je redefinirao dominaciju u NBA ligi“, piše u opisu knjige na sajtu.

Šta drugo reći, nego da jedva čekamo da knjiga izađe i da je pročitamo. Inače, trenutno postoje informacije da će knjiga biti prevedena i na srpski jezik.

Što se tiče tekuće sezone, Nikola Jokić je ponovo bio lider Denvera, imao je 26,4 poena, 12,4 skoka i devet asistencija u proseku, pa je osvojio MVP nagradu po treći put u karijeri i ušao u društvo devet velikana.

Sljedeći nivo je da se o Jokiću snimi film, samo se čeka pravi trenutak za tako nešto. Možda najbolje posle završetka njegove, već sada više nego blistave karijere.

Čekamo da vidimo ko će se uhvatiti takvog projekta, a u međuvremenu knjiga će biti odlična za stvaranje novog pogleda na Jokića, njegov lik i djelo, kako na terenu, tako i van njega.