Novak nije postojao danas: Alkaras na dominantan način do odbrane titule na Vimbldonu

14.07.2024. | 17:51

Španski teniser Karlos Alkaras osvojio je ovogodišnji Vimbldon nakon što je u finalu bio bolji od Novaka Đokovića sa 3:0.

Alkaras je mnogo lakše od očekivanog srušio srpskog tenisera, a po setovima je bilo 6:2, 6:2, 7:6

Niko nije očekivao ovakvo finale, dominaciju je pokazao 21-godišnji teniser iz Mursije, a Đoković nije bio ni blijeda sjenka onoga što smo gledali do sada na Vimbldonu.

Alkaras je odbranio titulu od prošle godine na Vimbldonu kada je takođe slavio protiv Novaka u finalu. Špancu je ovo 4. grend slem titula u karijeri.

Repriza prošlogodišnjeg finala, koja to nije. Alkaras nije dao ni promil šanse u ovom duelu, za razliku od onog od pet setova prošle godine. Španski as je plesao po terenu u svakom momentu.

Ispod svih očekivanja započeo je ovaj meč Novak Đoković. Srpski teniser pretrpio je brejk već u prvom gemu, kada je nakon maratona Alkaras uspio da iskoristi petu brejk šansu. Ništa specijalno nije pokaza Španac, jednostavno Novak je bio jako loš. Gotovo u svakom servis gemu imao je dosta problema Srbin, dok je sa druge strane Alkaras lako osvajao gemove na svoj servis. Ponovo je u petom gemu Alkaras oduzeo servis Novaku i sa dva brejka lako osvojio prvi set 2:6.

Tako možemo nazvati drugi set u kojem je Alkaras potpuno dominirao. Ponovo je napravio brejk u prvom gemu, a onda i došao do potvrde istog. Čuvao je svoj servis sigurno, dok nemoćni Đoković nije uspijevao da dođe do brejka. Igrao se 6. gem kada Alkaras pravi još jedan brejk, a nakon toga identičnim rezultom 6:2 osvaja drugi set.

 

 

 

Konačno je uspio da ne pretrpi brejk na startu jednog seta Đoković. Podigao je nivo igre Srbin, iako to i dalje nije bilo na zadovoljavajućem nivou. Igralo se gem za gemom, nisu dopuštali ni jedan ni drugi protivniku da probije servis. I baš kada se činilo da je Novak Živnuo, Alakaras je u 9. gemu napravio brejk, poveo sa 5:4 i imao servis za titulu.

 

 

Svi su mislili da je gotovo kada je na semaforu pisalo 40:0 za Alkarasa, ali ne i Đoković. Srbin vezuje pet uzastopnih poena i vraća brejk. Sačuvali su svoje servise i jedan i drugi teniser, pa smo gledali taj-brejk. Alkaras je minibrejkom u sedmom poenu napravio prednost i na kraju zasluženo slavio (7:4).