Okačen transparent: Donijeli Španiji titulu, a u domovini dočekani kao izdajnici FOTO

17.07.2024. | 13:43

Mikel Ojarzabal i njegov imenjak Merino nisu omiljeni kod nekih svojih sunarodnika iz Baskije zbog doprinosa koji su dali Španiji na putu do titule prvaka Evrope.

Imajući u vidu burnu i nemirnu istoriju Španije i pokrajine Baskije, ništa neobično, ali svakako neprijatno po dvojicu momaka koje slavi čitava država zbog važnih golova koje su dali u nokaut fazi.

Merino je bio strijelac pobjedničkog gola protiv Nijemaca u produžecima, u okviru četvrtfinala, a Ojarzabal je riješio finale sa Englezima pogotkom u 87. minutu.

Obojica su rođeni Baskijci, Merino je iz Pamplone, Ojarzabal iz Eibara.

Za određene krugove u Baskiji oni su, ipak, izdajnici što su nepoznati autori i napisali na transparentu koji su postavili na zidu jednog baskijskog grada. Uz pogrdni transparent osvanula je i prekrižena svastika.

Da stvar bude bizarnija, ni 24 sata nakon što je transparent okačen, niko ga nije uklonio.

“Stanovnici ne žele da komentarišu grafite i transparent kad ih pitate. I ne samo da ne osuđuju poruku, neki i opravdavaju rečima da su fudbaleri izdajnici. Bilo je tek par izuzetaka, koji ne žele biti previše glasni, a ima i onih koji žale što se dogodilo. Većina odbija pričati, ne žele ni stati”, izvještava iz grada novinar lista OK Diario.

Inače, selektor Španije Luis de la Fuente na Euro u Njemačku vodio je čak devet Baska, što je za jedno veliko takmičenje bio rekordan broj igrača iz te pokrajine na sjeveru države.