Olimpijska ludnica: Prvi “na borilišta” izašli fudbaleri, Argentina se spasla u 106. minuti

24.07.2024. | 17:18

Iako je do zvaničnog otvaranja Olimpijskih igara u Parizu ostalo dva dana, danas su počela prva takmičenja.

Prvi na borilišta su tradicionalno izašli fudbaleri, čime je zvanično počela olimpijska ludnica koji ćemo pratiti do 11. avgusta. Odmah na startu fudbalskog olimpijskog turnira vidjeli smo iznenađenje.

U prvom kolu grupe B olimpijska reprezentacija Maroka predvođena Ašrafom Hakimijem je bila nadomak pobjede protiv Argentine koja je na kraju izvukla remi u 106. minuti.

Dvostruki strijelac za Maroko je bio Sufijan Rahimi. Prvo je mrežu “gaučosa“ zatresao u 45. minuti nakon fenomenalne akcije i asistencije Hakimija, a onda je na startu drugog dijela bio precizan sa 11 metara. Argentinci koje na ovom turnru predvodi Hulijan Alvarez iz Mančester Sitija i iskusni Nikolas Otamendi su se u igru vratili u 69. minuti kada je Đulijano Simeone smanjio na 1:2.

U 71. minuti velika šansa za Argentinu, ali golman Munir na čudesan način brani udarac Amionea. U finišu velika prilika i za Alvereza, ali Munir ponovo sjajno brani. U finišu jedna nerelna situacija. Iako nije bilo većih prekida sudija je utakmicu produžio za nevjerovatnih 15 minuta. I onda u 106. minuti Gaučosi dolaze do poravananja nakon velike gužve i drame u šesnaestercu. Na kraju je pogodio Medina za konačnih 2:2. U ovoj grupi se još nalaze Irak i Ukrajina, pišu Nezavisne.

U grupi C još jedan favorit, Španija se mučila sa Uzbekistanom, ali je ipak došla do pobjede (2:1). Povela je “crvena furija“ preko Marka Pubila u 29. minuti, da bi onda Uzbekistanci iznenađujuće poravnali rezultat u sudijskom vremenu prvog dijela preko fudbalera Rome Eldora Šomorodova. U 58. minuti velika prilika za Špance, ali je Serhio Gomez promašio jedanaesterac. Ipak, novo vođstvo i u konačnici pobjedu Španiji je donio Gomez koji se u 62. minuti iskupio za promašeni penal.

U ovoj grupi se još nalaze Dominikanska Repbulike i Egipat. Na fudbalskom turniru učestvuje 16 reprezentacija podijeljenih u četiri grupe.