Oštetio Srbiju u meču sa Danskom: On sudi finale EP

14.07.2024. | 11:31

Španija i Engleska će večeras odretiti ko će biti novi prvak Starog kontinenta, a za glavnog sudiju fudbalskog meča godine izabran je, pomalo neočekivano, Francuz Fransoa Leteksje.

Mnogi su mislili da će UEFA odrediti Danijelea Orsata da dijeli pravdu, što bi mu bio i posljednji meč u karijeri, drugi su prednost davali Šimonu Marčinjaku, sudiji finala Mundijala 2022. godine, ali je izbor pao na Leteksjea.

Prošle sezone, Leteksje je vodio 10 mečeva UEFA klupskog takmičenja u Ligi šampiona i Ligi Evrope, a bio je i četvrti sudija u finalu Lige šampiona 2024. između Borusije Dortmund i Real Madrida na Vembliju. Takođe je bio sudija Superkupa 2023. između Mančester Sitija i Sevilje u Pireju.

Leteksijeu će se u finalu pridružiti francuski pomoćnici Siril Munjer i Mehdi Rahmuni, dok će Šimon Marčinjak (Poljska) biti četvrti sudija. Uloga video asistenta sudije (VAR) dodijeljena je Žeromu Brisaru (Francuska), uz asistenciju Vilija Delajoda (Francuska) i podršku Masimilijana Iratija (Italija). Tomaš Listkievič (Poljska) kompletira sastav kao pomoćni rezervni sudija.

Zanimljivo, ovo je prvo veliko takmičenja na kom je Francuz dijelio pravdu, a sa svega 35 godina je jedan od mlađih sudija na prvenstvu. Ipak, na kraju se UEFA odlučila za njega iako je i on pravio kikseve u Nemačkoj, a direktno je oštetio i Srbiju.

Francuz je, između ostalog, sudio i na meču Srbija – Danska, a tada nije sudio čist penal za Orlove u finišu meča. Toliko čist da su i Danci priznali da je postojao.

“Sad moramo da pazimo šta govorimo… jer jedanaesterac je bio. Mitrović je povučen za dres. Joakime Mele, kako si se izvukao sa ovim? Mitrović nije fauliran u prvoj situaciji (sa Joakimom Andersenom, prim. a), ali u drugoj sigurno jeste. Mele i Danska imali su mnogo sreće”, rekao je Martin Brum, danski fudbalski stručnjak za TV2 Sport.

Penal opasan po život

Iako jako mlad, odavno sudi mečeve u francuskoj Ligi 1, a nakon jednog je dobio i prijetnje smrću. Bilo je to 2022. godine, nakon meča Nica – Nant, kada je u samom finišu dosudio penal za tim sa Azurne obale, kojim su stigli do gola i boda (1:1).

Nakon duela, trener Nanta Antoan Kumbare nije štedio kritike na račun Leteksjea, a stvar je otišla toliko daleko da je Fransoa dobio i prijetnje smrću, zbog kojih je, kako sam kaže, prvi put u životu podnio žalbu. Bilo kako bilo, UEFA se odlučila za hrabar potez, a ostaje da se vidi da li će Leteksje opravdati njihovo povjerenje.