Ovako je pričao Dražen Petrović: Djeca su ga pitala za Jugoslaviju VIDEO

09.06.2024. | 21:33

Djeca iz emisije u kojoj je bio Dražen Petrović sigurno i dan-danas pamte razgovor sa svojim idolom koji nas je napustio prije tri decenije.

Slavni košarkaš Dražen Petrović napustio nas je prije više od tri decenije, odnosno 7. juna obilježena je 31. godišnjica od njegove smrti. Petrović je život izgubio u saobraćajnoj nesreći u blizini Ingolštata u Njemačkoj, i to prilikom povratka sa jednog turnira koji je igrao za Hrvatsku u Poljskoj, a do dana današnjeg na ovim prostorima ostao je simbol za prije svega vrhunskog košarkaša i nezaustavljivog strelca.

Petrović je još kao tinejdžer počeo da igra za Šibenku, bio je čudo već sa 16 godina, a nije bez razloga dobio nadimak “Mocart” i nije bez razloga hiljade klinaca širom Jugoslavije uzvikivalo njegovo ime dok je šutiralo za tri poena… Takva su predanja iz tog vremena, a dokaz da je zaista tako i bilo govori i arhivski snimak koji je objavio HRT.

Iako nije poznato od kada je tačno snimak, može se naslutiti da je nastao uoči Univerzijade 1987. godine u Zagrebu, kada je još država bila u cjelini. U njoj je tada Dražen Petrović već bio veliko ime, jedan od sportskih idola svima od Vardara do Triglava, a posebno se to odnosi na djecu koja su ga ispitivala na jednom času. Dražen je sjedio među njima i davao sjajne savjete i sve odgovore koje su ih zanimali.

“Hoće li mi biti žao kad jednog dana budem samo gledalac? MIslim da neće biti žao jer svakom aktivnom bavljenju sportu dođe kraj, pa tako i košarci”, rekao je Dražen Petrović i rekao da razumije što nekad sportisti izgube nekad živce jer imaju mnogo utakmica i putovanja.

Jedno od pitanja odnosilo se i da objasni razliku između igranja za reprezentaciju Jugoslavije i za Cibonu, za koju je u to vrijeme nastupao: “Svako igranje i za Cibonu i za reprezentaciju Jugoslavije je velika čast. Cibona je veliki evropski klub i predstavlja Zagreb, a reprezentacija Jugoslavije predstavlja cijelu Jugoslaviju i čast je igrati i u Ciboni i u Jugoslaviji”, objasnio je slavni košarkaš u ovom intervjuu sa “klincima” koji su mu uz to poželjeli mnogo sreće u daljoj karijeri.

KAKO JE POGINUO DRAŽEN PETROVIĆ?

U trenutku nesreće kod Ingolštata, Dražen Petrović imao je samo 29 godina i stradao je zbog velike magle, ali i neprilagođene brzine kojom je njegova tadašnja djevojka Klara Salanci upravljala “golfom”. Klara je bivša njemačka manekenka koja za Draženovu smrt nikada nije odgovarala. Takođe, zajedno sa njima u automobilu je bila i turska košarkašica Hilal Edeba. Njih dvije su uz mnogo sreće preživjele jeziv sudar, dok je hrvatski košarkaš poginuo, i to dok je u trenutku nesreće spavao.

Kako je došlo do sudara? Detalji istrage su utvrdili da je iz suprotnog smjera dolazio kamion, koji je pokušavao da obiđe vozilo ispred sebe, međutim pritom je izgubio kontrolu jer nije vidio od magle da mu u susret ide “golf”. Ispriječio se na putu, a pošto je vidljivost bila slaba – automobil u kome je bio Dražen Petrović udario je u kamion. Preminuo je nažalost na licu mjesta i nažalost ni dežurna služba koja je stigla na lice mjesta nije mogla da pomogne, prenosi “Mondo” portal.

“Činjenica je da je Klara vozila prebrzo. Bila je mlada, s malo iskustva u vožnji automobila, i u takvoj situaciji nije se baš mogla najbolje snaći. Doletjela je u prepriječeni šleper s brzinom većom od 160 kilometara na sat. Čak nije uspjela ni da reaguje, da zakoči. I da je pokušala da zaustavi vozilo, pitanje je kako bi sve to prošlo s obzirom na to da se kamion ispred njih pojavio iznenada”, ispričao je u jednom intervjuu policajac Binder koji je bio na mjestu nesreće.

“A onda je uslijedio strahoviti udarac od kojeg je Dražen Petrović, koji je u automobilu sjedio, odnosno spavao, na mjestu suvozača, poginuo”.

JEDAN OD NAJBOLJIH EVROPSKIH IGRAČA!

Sjajni košarkaš ostavio je veliki trag u evropskoj košarci, ali i u NBA ligi, gde je nastupao za Portland i Nju Džersi Nets. U karijeri je igrao i za Šibenku, Cibonu i Real Madrid i sa sva tri tima osvajao je šampionske titule, dok je sa Zagrepčanima je osvojio i dvije titule Kupa šampiona.

Imao je trofejnu karijeru i sa reprezentacijom Jugoslavije, dok je i sa Hrvatskom, nakon raspada države, bio srebrni na Olimpijskim igrama kada ih je u finalu nadigrala Amerika.

Ovog ljeta u Zagrebu biće odigrana i specijalna utakmica u znak sjećanja na Dražena.