Ovo su četiri moguća scenarija: Novaku Đokoviću nije sigurno čak ni 2. mjesto na ATP listi

29.05.2024. | 12:57

Srpski teniser Novak Đoković je i dalje najbolji teniser svijeta, ali veliko je pitanje da li će na prvoj poziciji ostati i poslije Rolan Garosa.

Nole je prošao prvu prepreku i uspješno je započeo odbranu titule na Rolan Garosu, a upravo ta odbrana titule i 2.000 bodova mogla bi da ga košta i pozicije broj jedan.

Naime, Novak Đoković na rang listi uživo nije prvi, već drugi reket svijeta, pošto su mu već oduzeti bodovi koje brani na Rolan Garosu. Trenutno je na prvom mjestu Janik Siner, koji ima 8.775 bodova i ne brani ništa u nastavku Rolan Garosa, pa može samo da napreduje.

Ono što je poseban problem, to je da Novak više ne zavisi od sebe. Čak i da osvoji Rolan Garos, nije sigurno da će Đoković ostati prvi na ATP listi.

Đoković svakako mora da osvoji trofej da bi ostao prvi na svijetu, a drugi uslov je da Janik Siner ne stigne do finala. Ukoliko Siner stigne do borbe za pehar, Đoković poslije Rolan Garosa neće biti prvi na svijetu.

Đokoviću će svako naredno kolo biti i velika borba za prvo mejsto, ali i skupljanje bodova, kako bi izbjegao da ga ugroze i drugi teniseri, jer trenutno teoretski mogu da ga preteknu i Karlos Alkaras i Danil Medvedev.

Alkarasu je neophodno da osvoji titulu, a da Đoković ne stigne do polufinala. Medvedev takođe ima teoretske šanse da ga pretekne, ali je onda potrebno da Rus osvoji titulu, a da Đoković ispadne prije četvrtfinala. Đoković u narednom kolu igra protiv Španca Roberta Karbaljesa Baene, a taj meč je na programu u četvrtak. Istog dana i Medvedev igra protiv Miomira Kecmanovića, koji bi mogao da pomogne Đokoviću i ukloni jednu prijetnju na ATP listi u slučaju da pobjedi.

Karlos Alkaras igra protiv Holanđanina De Jonga, a Janik Siner protiv Rišara Gaskea.

Ovo su četiri scenarija

1. scenario: Đoković odbrani titulu, Siner ne stigne do finala i Novak ostaje prvi.

2. scenario: Siner stigne do finala i pretekne Đokovića bez obzira na njegov učinak na Rolan Garosu.

3. scenario: Alkaras osvoji titulu, Đoković ispadne prije polufinala i onda ga pretiču i Siner i Alkaras, a on pada na 3. mjesto.

4. scenario: Medvedev osvaja Rolan Garos, a Novak ispada prije četvrtfinala, pa Đoković pada na 3. mjesto, Siner bude prvi, Medvedev drugi, a Alkaras četvrti, piše Telegraf.