Potpuno drugačije ekipe: Velike promjene u Formuli 1 za 2025

06.06.2024. | 17:42

Na prelazu između prethodne i aktuelne sezone nije bilo nijedne promjene u Formuli 1, dok će već naredne biti potpuno drugačije ekipe.

Naredna sezona Formule 1 trebalo bi da bude vrlo zanimljiva jer se očekuje nikad više transfera, a za sada znamo da je tek polovina “sjedišta” zauzeta. Znamo da će za Red Bul voziti Ferstapen i Perez, sa kojim je svježe produžen ugovor, da u bolidu Mercedesa ostaju Noris i Pijastri, dok je Ferari uspio da dovede Hamiltona iz Mercedesa, dok je zadržao i Leklera. Iz te jednačine jasno je da je višak Karlos Sainc, možda i najpotcjenjeniji vozač “u cirkusu”!

Prema posljednjim informacijama iz Španije, Sainc bi karijeru trebalo da nastavi u ekipi Vilijamsa. Djeluje kao veliki korak unazad jer je Vilijams vjerovatno najslabija ekipa u Formuli 1, ali smatra Španac da je poželjno da napravi i korak unazad u karijeri, da bi uspio da dođe do dva naprijed.

Sve bi trebalo da bude objelodanjeno pred Veliku nagradu Španije, ali nije poznato na koliko dugo će “paraf” potpisati Španac. U novom timu, Sainc će voziti uz Aleksa Albona, pošto Logan Sardžent nije zaslužio da mu se produži saradnja. Prije nego što je Sainc rekao “da” Vilijamsu, spekulisalo se da bi mogao u Mercedes ili čak Red Bul, ali mjesta u ovim timovima ipak su bila zatvorena jer su imali drugačije ideje.

Interesantno je da Alpina nema vozače za narednu sezonu, pošto odlaze i Okon i Gasli, dok je ista situacija i u Hasu. Hilkenberg prelazi u Zauber, gdje ima još jednoo slobodno mjesto, a bez ugovora ostaje i Magnusen. Vozače nema ni “RB Honda”, a po jedno slobodno mjesto je u Aston Martinu (konačno odlazi Lensa Strol) i Mercedesu uz Džordža Rasela.

Karlos Sainc (29) inače ima 193 trke u Formuli 1 i do sada je ostvario tri pobjede, posljednju u Australiji ove godine. U generalnom poretku ove sezone samo trojica vozača bolja su od njega.