Real Madrid 15. put šampion Evrope!

01.06.2024. | 23:04

Fudbaleri Real Madrida ponovo su šampioni Evrope, pošto su u finalu Lige šampiona savladali Borusiju Dortmund rezultatom 2:0 (0:0).

Na taj način “kraljevski klub” je po 15. put u istoriji na krovu Evrope i po tome je apsolutni rekorder.

Nije mogla ljepša priča da se ispriča pred ovaj meč – na čuvenom „Vembliju“, evropska elita protiv omiljenog drugog tima svakog ljubitelja fudbala.

Duel don Karla ANčelotija i fanatiki i navijača Edina Terzića.

Duel legendi ove igre, Marka Rojsa i Tonija Krosa, koji su odigrali poslednji meč za svoj voljeni klub.

Karl-Hajnc Ridle i Zinedin Zidan su izneli „ušati trofej“ na teren „Vemblija“, pa je slovenački sudija Slavko Vinčić mogao da označi početak velikog finala.

Iako je Dortmund retko igrao ovako velike utakmice, i uprkos tome što je malo ko očekivao “milionere” u ovom finalu, ekipa Edina Terzića je igrala fenomenalno.

Plesali su momci u žutim dresovima na travi londonskog „Vemblija“, Real odjednom nije bio baš takav favorit kao što je bio prije meča.

Karim Adejemi je imao nestvarnu šansu – Humels je probio vezni red i odbranu dodavanjem u stilu najboljeg plejmejkera, a Adejemi je izašao oči u oči sa Tibom Kurtoom.

Obišao je napadač belgijskog golmana, ali je pobegao previše u stranu, pa je Dani Karvahal stigao da izblokira njegov pokušaj.

Niklas Fulkrug je, nedugo zatim, pogodio stativu. Ali, ako je za utjehu i njemu i navijačima Dortmunda, djeluje da je napadač bio u ofsajdu pa bi se ta situacija gledala u VAR sobi.

Marsel Sabicer je ozbiljno šutirao sa distance u završnici prvog dijela igre, ali je Kurtoa izašao na kraj sa opasnim udarcem.

Izdržao je Real nekako do poluvremena, ali se ispostavilo da je u tom periodu Dortmund izgubio ovo finale.

Jednostavno, ovakve prilike se u finalu Lige šampiona, pogotovo protiv Reala, moraju iskoristiti.

Real je zaprijetio na početku drugog dijela igre.

Omaleni Dani Karvahal je bio sam u kaznenom prostoru, glavom je opasno šutirao poslije kornera, ali preko prečke.

Kako je vreme odmicalo, tako su popustili u tempu i jedni i drugi. Ali, bilo je prilika.

Fulkrug je pretio na jednoj strani, a na drugoj Toni Kros iz slobodnjaka.

Oba puta, golmani su se izborili za glavnu ulogu.

Igrao se 74. minut kada se mreža, konačno, zatresla.

Identična situacija kao sa početka drugog dela igre. Korner, Dani Karvahal na istom mjestu, ponovo sam kao duh, ali ovaj put uspijeva da loptu sprovede u mrežu.

Dortmund se potpuno raspao nakon primljenog gola – Real je nekoliko dobrih šansi zaređao, prije nego što je do najbolje došao poklonom “milionera”.

Matsen je predao loptu protivniku, Belingem servirao Vinisijusu, a Brazilac, iako je nije zahvatio kako je želio, smješta loptu u mrežu za veliko slavlje Madriđana.

Real je na “Vembliju” došao do 15. titule šampiona Evrope, a o nadmoći na starom kontinentu govori podatak da naredni najtrofejniji klub ima – sedam.

Edin Terzić je gospodski, prije kraja meča, čestitao velikom Karlu Ančelotiju, koji je došao do pete titule evropskog šampiona u karijeri.