Sve ide u tom smjeru: Supertalentovani Englez prvi favorit za osvajanje Zlatne lopte

11.07.2024. | 14:15

Era Lionela Mesija i Kristijana Ronalda definitivno prolazi. Nećemo reći da je prošla. Pa dok se godinama i decenijama unazad nije ni dovodilo pitanje ko će osvojiti Zlatnu loptu, sada se itekako vodi polemika ko zaslužuje ovo laskavo individualno priznanje.

Zlatna lopta od prije nekoliko godina dodjeljuje se za učinak u sezoni, a ne kalendarskoj godini, pa pošto EURO 2024 i Kopa Amerika spadaju u sezonu 2023/24 jasno je da će se najozbiljniji kandidat za prestižno priznanje tražiti među akterima ova dva takmičenja.

Ako ne računamo EURO 2024 i Kopa Ameriku, Vinisijus Žinior bi bio prvi kandidat. Međutim, njegov Brazil je ispao s prvenstva Amerike koje je u toku, gdje će u finalu igrati Argentina i Kolumbija. Otuda je Džud Belingem iskočio u prvi plan!

Vinisijus Žunior je s Realom osvojio Ligu šampiona i La ligu – dva bitna takmičenja u kojima je ostvario i zapažen individualni uspeh kao zvanično najbolji igrač španskog prvenstva. Da je i s Brazilom došao makar do finala, pa još da je osvojio Kopa Amerika, on bi definitivno bio naredni laureat na dodjeli Zlatne lopte. Ovako…

Džud Belingem je ostavio isti uspjeh s Real Madridom, pride je i s reprezentacijom Engleske na korak do evropske titule. Čak i ako njegov nacionalni tim izgubi u finalu, opet je bliži Zlatnoj lopti od klupskog saigrača Vinisijusa.