Večeras dobijamo i drugog finalistu EP: Pada li Holandija na “engleski način”

10.07.2024. | 07:19

Još jedan korak je ostao Engleskoj i Holandiji do plasmana u završnu predstavu na Evropskom prvenstvu. Međutim, u susretu koji počinje u 21 čas može biti samo jedan.

Nije bilo mnogo onih koji su uoči Evropskog prvenstva vidjeli Holandiju u borbi za medalje. Selektor Ronald Kuman bio je na udaru javnosti, posebno zato što na prvenstvo nije poveo neke od igrača koji su u sjajnoj formi, poput Džošue Zirkzea.

Ipak, “lale” su pokazale snagu u nokaut fazi. Nakon sjajne pobjede nad Rumunijom od 3:0, uspjeli su da dođu do preokreta protiv Turske (2:1). Engleska je u četvrtfinalu odigrala još jedan loš meč, ali znaju na Ostrvu da je samo rezultat važan. Eliminisao je “Gordi Albion” hrabru Švajcarsku iako je u jednom trenutku, kada je Bril Embolo postigao vodeći gol za Švajcarce, izgledalo da se turnir bliži kraju. Izjednačio je Bukajo Saka, a iz penala su svi engleski reprezentativci bili precizni. Evo ih opet u polufinalu.

Inače, još od 1996. godine Englezi i Holanđani nisu odigrali neki duel na velikim takmičenjima. Podsjetimo, na turniru koji se igrao baš na Ostrvu, Engleska je slavila sa 4:1. Posljednji put sreli su se 2019. godine u polufinalu Lige nacija, a “lale” su bile uspješnije. Engleska će u večerašnjem susretu biti jača za Luka Šoa.

– Naravno da mislim da sam spreman, ali to je isključivo odluka selektora, ali osjećam da sam spreman i da mogu da igram. Zahvalan sam Geriju Sautgejtu što je pokazao da ima povjerenje u mene i što me je izabrao kada nije morao – istakao je Šo.

Za kraj malo o novcu. Engleska je do sada na EP zaradila 19,25 miliona evra. Najmanje novca od svih polufinalista, zbog jednog poraza u grupnoj fazi, inkasirala je Holandija. Oni su do polufinala osigurali 18,75 miliona evra, prenosi Glas Srpske.

Podsjećamo, Španija je prvi finalista ovogodišnjeg Evropskog prvenstva. “Gaučosi” su sinoć nakon preokreta savladali reprezentaciju Francuske rezultatom 2:1.

Cvajer

UEFA preispituje odluku o imenovanju njemačkog arbitra Feliksa Cvajera da dijeli pravdu u polufinalnoj utakmici Holandija – Engleska. Britanski “Tajms” podsjetio je da je Cvajer dobio šestomjesečnu suspenziju 2005. zbog mita od 300 evra. Ostrvski mediji potenciraju negativne relacije Cvajera i nekadašnjeg ofanzivnog veziste Borusije iz Dortmunda Džuda Belingema, a njih dvojica su se često sretali na utakmicama Bundeslige.

Oznake: Engleska, EP, Holandija