Strah od invazije na zemlju: U Evropi se rađa nova vojna supersila

07.06.2024. | 07:31

Poljska koja je, zajedno sa baltičkim zemljama, najglasnije upozoravala na prijetnju iz Moskve i prije nego što je Putin pokrenuo napad na Ukrajinu, nova je evropska vojna supersila.

Ova zemlja jedna je od rijetkih država članica NATO koja već duže vrijeme ispunjava obavezu izdvajanja dva odsto BDP-a za odbranu, a u martu 2022. godine, odmah po početku ruske agresije na Ukrajinu, donijela je zakon kojim se utvrđuje izdvajanje tri odsto BDP-a – za odbranu od prošle godine, nakon čega su uslijedili uskoro realizovani planovi da se za ove namjene izdvoji više od četiri odsto BDP-a, što daleko prevazilazi relativni doprinos svih drugih zemalja NATO-a, uključujući i zemlje kao što su Kanada i Njemačka.

Osim što se naoružavaju najsavremenijim zapadnim oružjem i vojnom opremom Poljaci takođe sprovode planove da više nego udvostruče veličinu svojih vojnih snaga. Naime, imaju plan da se broj vojnika podigne na 300.000, čime bi poljska vojska bila daleko najveća u Evropi.

Neposredno prije Tuskove najave, na pitanje da li Poljska treba da gradi utvrđenja (bodljikavu žicu, bunkere, rovove) na granici sa Rusijom i Belorusijom, 64,3 odsto Poljaka je odgovorilo potvrdno, dok se samo 16,5 odsto protivilo takvom potezu.