petak, 10 avgust 2018 15:10

Angažovenjem spasilaca povećava se bezbjednost kupača

Napisano

U Republici Srpskoj se od početka godine dogodilo sedam slučajeva utapanja u rijekama i jezerima, te je neophodno da javna kupališta budu obezbijeđena spasiocima, jer se tako povećava bezbjednost kupača, ocijenio je koordinator za rad Spasilačke službe u banjalučkom Ronilačkom klubu "Buk" Miroslav Mišković.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u prvih sedam mjeseci ove godine dogodilo se sedam utapanja u rijekama i jezerima, dok je prošle godine bilo 15 slučajeva.

 

Koordinator za rad Spasilačke službe u banjalučkom Ronilačkom klubu "Buk" Miroslav Mišković je istakao da je do prošle godine gradska plaža na rijeci Vrbas kod Zelenog mosta u Banjaluci bila jedina javna plaža u Republici Srpskoj na kojoj su bili angažovani spasioci, ali da ove godine ni ona nije pokrivena spasilačkom službom, jer su u toku radovi na izgradnji novog mosta, umjesto Zelenog mosta koji je dotrajao.

 

"Prošle godine zabilježili smo oko 1.000 intervencija na kupalištima na kojima rade naši spasioci. Vrlo je opasno što javne plaže, poput jezera na Balkani kod Mrkonjić Grada ili Rajske plaže u Bratuncu, nemaju angažovane spasioce, dok se istovremeno rukovodioci tih kupališta hvale brojem posjetilaca", rekao je Mišković.

 

Prema njegovom mišljenju, trebalo bi da svaki grad i opština omoguće građanima javno kupalište, te da ono obavezno bude pokriveno spasilačkom službom.


"Zadatak i obaveza naših spasilaca je da, osim da vode brigu o bezbjednosti kupača, pruže i prvu pomoć ukoliko se neko povrijedi, kao i da vode računa o redu i pravilnom ponašanju", rekao je Mišković.

 

On je naveo da se intervencije spasilaca u najvećem broju odnose na djecu školskog uzrasta.

 

"Iz tog razloga smo ove godine realizovali i projekat `Sigurnost djece na kupalištima` širom Republike Srpske, u okviru kojeg smo djeci u svim osnovnim školama organizovali edukativni čas i dijelili brošure sa upozorenjima kako se ne treba ponašati na kupalištima", rekao je Mišković.

 

Prema njegovim riječima, Ronilački klub "Buk" koji jedini u BiH ima licencu za obuku spasilaca koja je međunarodno priznata, do sada je licencirao oko 300 spasilaca u cijeloj BiH, za kojima je velika potražnja na tržištu rada.

 

"U toku sezone, svi oni vrlo lako nalaze posao, kako na ovim prostorima, tako i u inostranstvu. U Republici Srpskoj ima oko 50 kupališta na kojima su angažovani spasioci", rekao je Mišković.

 

On je naveo da Klub kurseve organizuje širom Republike Srpske, te da je to prilika za mlade da imaju obezbijeđen sezonski posao.

 

Direktor Javnog preduzeća "Akvana" Banjaluka Vedran Mitrović rekao je Srni da na otvorenim bazenima ovog preduzeća svakodnevno dežura pet spasilaca, koji su angažovani iz Kluba "Buk".

 

"Na svu sreću, spasioci na našim bazenima nemaju puno intervencija, ali je vrlo bitno da su tu, jer su obučeni da pružaju prvu pomoć prilikom povreda ili ujeda insekata, te se naši posjetioci osjećaju sigurnije", rekao je Mitrović.

 

Uprava Grada Banjaluka od septembra prošle godine realizuje i projekat obuke neplivača učenika osnovnih škola, koju je do sada prošlo 605 polaznika, a do kraja godine planirano je da, od septembra do početka decembra, obuku prođe još oko 300 polaznika.

 

"Cilj ovog projekta je da sva djeca uzrasta drugog razreda osnovne škole budu obučena i da se u narednom periodu značajno smanji broj neplivača. Nemjerljivo je za društvenu zajednicu kada djeca nauče plivati, a zadovoljstvo roditelja je veliko", rekao je načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport u gradskoj Upravi Banjaluke Dragan Banjac.

 

On je istakao da sa djecom rade provjereni stručnjaci, koji su obučili veliki broj mališana, te da bez njih ovaj projekat ne bi mogao biti realizovan.

 

Ove godine, najviše utapanja bilo je u Banjaluci, njih četiri, dok je po jedan zabilježen u Bratuncu, Novom Gradu, te u Mrkonjić Gradu, gdje se utapanje lica dogodilo kao posljedica saobraćajne nezgode.

 

Izvor:(SRNA)

 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.