petak, 10 avgust 2018 14:52

Dom “Rada Vranješević” u procesu transformacije

Napisano

Vlada Republike Srpske usvojila je juče na 189. sjednici u Banjaluci, Informaciju o procesu transformacije JU Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević" u Banjaluci.

Zadužuje se JU Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević" u Banjoaluci  da aktivnosti u procesu transformacije provede u skladu sa predviđenom dinamikom, u najboljem interesu djece, te da o rezultatima redovno obavještava Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite.

 

Zadužuje se Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da informiše Vladu Republike Srpske o aktivnostima u procesu transformacije JU Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević" u Banjaluci.

 

Program „Transformacija institucija i prevencija razdvajanja djece od porodica" se realizuje u partnerstvu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i UNICEF-a Bosna i Hercegovina, uz finansijsku podršku Evropske unije. Opšti cilj Programa je da se omogući da djeca bez roditeljskog staranja, djeca pod rizikom od razdvajanja od porodica i djeca sa smetnjama u razvoju uživaju ista prava i imaju isti status kao i sva druga djeca.​

 

U okviru ciljeva ovog Programa, izrađeni su Transformacijski i Operativni plan JU Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević" u Banjaluci, čiji je cilj  smanjenje broja djece bez roditeljskog staranja na rezidencijalnom smještaju, razvijanje novih usluga u sistemu socijalne, porodične i dječije zaštite u Republici Srpskoj, te podrška spajanju djece sa njihovim biološkim porodicama, imajući u vidu najbolji interes djece.

 

Uporedo sa procesom transformacije, aktivno se provode aktivnosti na razvoju hraniteljstva u Republici Srpskoj, koje uz usvojenje i smještaj u ustanovu socijalne zaštite predstavljaju oblike zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja. Promocija hraniteljstva se vrši pod sloganom „Svako dijete treba porodicu".

 

Usluge predviđene Transformacijskim i Operativnim planom obuhvataju osnivanje vrtića, uspostavljanje usluge „Predah", osnivanje resursnog centra sa savjetovalištem, prihvatilišta, dnevnog centra, stanovanja uz podršku i uspostavljanje usluge porodični saradnik - stručna služba za podršku porodici.

 

“Predah” je namijenjen djeci sa poteškoćama u razvoju koje će roditelji moći da dovode u Dom na dnevni boravak. Jedna od novih usluga odnosi se i na podršku spajanja djece sa njihovim biološkim porodicama.

 

Realizacija ovog Transformacijskog i Operativnog plana je planirana za period 2018-2021. godine, o čemu će Vlada Republike Srpske biti informisana od strane Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

 

(BL PORTAL)

 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.