ponedeljak, 09 oktobar 2017 16:21

Elektronskim identifikacionim karticama protiv rada na crno

Napisano

Radnici u Srpskoj uskoro će dobiti elektronske identifikacione kartice, a za njihovu izradu ove godine će biti potrošen milion maraka.

Novac za ove namjene uvršten je u prioritetne projekte, koji se finansiraju iz ovogodišnjeg budžeta RS.

- Pri kraju je izrada pravilnika o uslovima, postupku izdavanja i obliku kartica. Vlada RS je krajem marta prihvatila informaciju o potrebi izrade kartica za radnike i zadužila Ministarstvo finansija da u budžetu Srpske obezbijedi 1,5 miliona maraka za sprovođenje potrebnih aktivnosti - kazali su u Ministarstvu finansija.

Vlada je već odobrila milion KM za ove namjene i sada slijedi sprovođenje procedure u vezi sa realizacijom projekata.

Izmjenama i dopunama Zakona o poreskom postupku RS propisano je da svaki radnik treba da ima elektronsku identifikacionu karticu koja predstavlja javnu ispravu i služi za njegovu identifikaciju na radnom mjestu kod poslodavca.

- Cilj uvođenja kartica je olakšanje sprovođenja inspekcijskog nadzora nad obavezom prijavljivanja radnika u sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa i preventivno djelovanje s ciljem suzbijanja sive ekonomije. Prilikom svakog prijavljivanja radnika Poreska uprava RS biće obavezna da izda poslodavcu elektronsku identifikacionu karticu na kojoj će biti upisani podaci o radniku - naveli su u Ministarstvu finansija RS.

U Poreskoj upravi RS ističu da će njihovi poslovi na izradi kartice uslijediti čim Ministarstvo finansija usvoji pravilnik o njihovom izgledu.

- Nakon stupanja na snagu tog dokumenta biće raspisan tender za izradu kartica. Namjena ovih kartica je da identifikuje radnike i eliminisanje rada na crno. Na kartici će biti upisano ime i prezime radnika, matični i broj kartice. Na osnovu tih podataka svaki inspektor moći će odmah provjeriti sve podatke o radniku, odnosno da li je prijavljen i da li poslodavac uplaćuje doprinose - kazala je direktorica Poreske uprave RS Zora Vidić.

Sindikat pozdravlja odluku Vlade RS o obezbjeđenju novca za izradu elektronskih identifikacionih kartica za radnike.

- Na izradi kartica insistiramo pet godina. Inspektori će na osnovu ove identifikacije radnika u svakom trenutku moći provjeriti da li je on prijavljen na sve vidove osiguranja. Nadamo se da će te kartice uskoro biti i podijeljene i da će početi kontrole i sankcionisanje svih poslodavaca koji ne prijavljuju radnike i ne izmiruju obaveze iz radnog odnosa - kazala je predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić i dodala da će elektronske identifikacione kartice olakšati i rad inspektorima na terenu.

Izuzeci

Zakonom je definisano da radnik ne mora imati elektronsku identifikacionu karticu ako je u pitanju rad na određeno vrijeme ili probni rad od 15 dana.

- Ovakvo rješenje predloženo je radi olakšanja prijavljivanja radnika koji rade veoma kratko, kao što su poslovi sezonskog branja voća, na javnim priredbama, svadbama i slični - naveli su u Vladi RS.


Izvor:(Glas Srpske)


 

1 komentar

 • Link komentara Dragan ponedeljak, 09 oktobar 2017 20:37 napisao/la Dragan

  He, ciji je zet, kum, bratanac, sinovac etc, etc..., nabavio/kupio masinu za stampanje kartica, pa sad treba bar milioncic ili dva uzeti narodnih para iz budzeta i jos koji milioncic oteti direktno od radnika da sebi kupe kartice jer ce posjedovanje iste biti obavezno... Karikiram: 500000 radnika × 10KM npr. cijena kartice= 5.000.000KM "lakih" iliti "brzih" milioncica nekom iz vladajuce ministarske kaste...
  Sjetite se samo fiskalnih kasa koja ni jedna nije placena skuplje od 99€ a ovdje su ih prodavali i po hiljadu i samo jedan licencirani uvoznik i zastupnik...
  A naplatne kucice kod Robota u BL?
  3.5 miliona da se postave, pa 1.5 milion da se uklone jer su nepotrebne, a odgovornost za bahato rasipanje novca poreskih obaveznika ne snosi niko!!! Da ne spominjem firme koje izvode radove i ko su pravi vlasnici...
  Pa zar se ne moze provjeriti da li je radnik "prijavljen" ili nije kopijom prijave iz poreske uprave koju vec gospoda inspektori i policajci traze da mobilni radnici imaju kod sebe...???!!!
  Neka svaki radnik ima kopiju iz poreske uprave kod sebe i to je to, a ne kosta NISTA.

  Prijavi

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.