nedelja, 25 februar 2018 12:19

Iz AMS RS savjetuju opreznu i sporiju vožnju uz obavezno posjedovanje zimske opreme

Napisano

Zbog intenzivnih sniježnih padavina zabranjen je saobraćaj za teretna vozila na dionici magistralnog puta M-19 Vlasenica-Han Pijesak preko prevoja Han Pogled. 

Na ostalima dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja odvijanje saobraćaja je otežano i usporeno, a izdvajamo putne pravce: Sarajevo–Sokolac, preko Romanije, (gdje je za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna upotreba lanaca), Foča-Gacko preko prevoja Čemerno, Trnovo-Foča, preko Rogoja, Banja Luka-Kneževo-Turbe, Banja Luka-Čađavica preko Manjače i Kotor Varoš-Teslić preko Borja.

Na regionalnom putu R-433 Ulog- Klanci na prevoju Morine, privremeno je obustavljen je saobraćaj zbog snježnih smetova. Zbog niskih temperatura, poledica je moguća i u nižim predjelima, preko mostova, nadvožnjaka i na prilazu tunelima. Ekipe putnih službi vrše čišćenje i posipanje svih kritičnih dionica. U nižim predjelima RS saobraćaj se odvija po pretežno mokrim i klizavim kolovozima. U kotlinama i duž riječnih tokova skrećemo pažnju na mjestimičnu maglu.

Na svim dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina upozoravamo na učestale odrone zemlje i kamenja na kolovoz, te na mogućnost obrušavanja sniježnih lavina, naročito na putnom pravcu M-18 Dobro Polje-Brod na Drini. Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu i sporiju vožnju uz obavezno posjedovanje zimske opreme, saopšteno je iz AMS RS.

FEDERACIJA BiH

Štab Zimske službe Federacije BiH je proglasio zimske uslove vožnje pa u skladu s tim, zabranjuje se saobraćaj priključnim vozilima na planinskim prijevojima do stvaranja uslova za sigurno odvijanje saobraćaja. Takođe, autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prijevojima. Nove sniježne padavine koje su zahvatile pojedine dijelove F BiH otežale su i usporile odvijanje saobraćaja. Izdvajamo puteve: Gornji Vakuf-Prozor, Bugojno-Novi Travnik, Sarajevo-Tuzla, Bihać-Bosanski Petrovac, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar, Livno-Glamoč i Livno-Kupres. Na putevima na području: Rostova, Livna, Kupresa, Glamoča i Bosanskog Grahova, duva jak vjetar koji mjestimično stvara sniježne nanose.

Zbog sniježnih nanosa, na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 t na regionalnom putu R-419 Rakitno-Blidinje. Na magistralnom putu M-14 Srbljani-Bosanska Krupa vozače upozoravamo na mogućnost sniježnih lavina. U višim predjelima kao i na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost. Na ostalim dionicama kolovoz je pretežno vlažan ili mokar. Izuzetak su putevi na jugu F BiH gdje se saobraćaj odvija po suvom kolovozu. Vozače upozoravamo i na učestale odrone zemlje ili kamenja.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Mole se vozači da na ovoj dionici autoputa voze smanjenom brzinom.

Više informacija o stanju na putevima RS I FBiH, te o stanju na graničnim prelazima, možete pogledati ovdje,,,

 

(BL PORTAL)

 

 

 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.