sreda, 10 oktobar 2018 14:24

Kineski jezik pred osnovcima u četiri škole

Napisano

Učenici u četiri osnovne škole uskoro bi trebalo da počnu da izučavaju kineski, a znakove i gramatiku jednog od najtežih svjetskih jezika pokazivaće im predavači iz Kine.

Ovaj jezik sa Dalekog istoka ušao je na mala vrata u obrazovni sistem Srpske u prošloj školskoj godini, kada je u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Istočnom Novom Sarajevu otvorena prva učionica za kineski jezik. Znakove i prve riječi na kineskom uspješno je savladalo oko 250 osnovaca.

 

- Predavanja su djeci držali studenti, a od ove školske godine Ambasada Kine u BiH obezbijediće predavače iz Kine. Imamo već pet grupa zainteresovanih učenika od prvog do devetog razreda. Očekujem da bi nastava mogla početi već krajem oktobra - rekla je za “Glas Srpske” direktorica ove škole Danijela Mrda.

 

Dodala je da je Republički pedagoški zavod izradio nastavni plan i program po kojem će ovaj jezik biti fakultativno izučavan.

 

Za uvođenje kineskog jezika spremna je i banjalučka Osnovna škola “Georgi Stojkov Rakovski”, u kojoj je 46 đaka izrazilo želju da uči ovaj jezik.

 

- Učenici od četvrtog do devetog razreda žele da uče kineski. Trebalo bi da budu podijeljeni u dvije grupe. Pripremili smo svu dokumentaciju i čekamo samo da dođu predavači i počne nastava - rekao je za “Glas Srpske” direktor ove škole Dušan Mišljenović.

 

Od oko 180 osnovaca u Osnovnoj školi “Srbija” u Šamcu, trećina je izrazila želju da uči jedan od najtežih svjetskih jezika.

 

- Anketa je pokazala da 70 osnovaca želi da uči kineski. Čekamo da nastava počne - rekla je direktorica ove škole Irena Komlenović i dodala da đaci ove škole izučavaju engleski, njemački i ruski jezik.

 

U jednoj od najvećih osnovnih škola u Srpskoj, “Sveti Sava” u Doboju, u kojoj se broj đaka povećava iz godine u godinu, oko 350 učenika želi da uči kineski jezik.

 

- Nadam se da će nastava na kineskom početi uskoro, ili najkasnije početkom drugog polugodišta - rekla je direktorica ove škole Radmila Dakić.

 

Da poznavanje kineskog jezika na našim prostorima postaje sve veća potreba i da bi trebalo da bude uveden kao drugi strani jezik u školama, poručili su u maju prošle godine i zvaničnici Srpske nakon posjete eminentnih kineskih profesora. Profesori iz Kine su tada na banjalučkom Fakultetu političkih nauka održali predavanje pod nazivom “Kina - pojas i put”.

 

Osim osnovaca, zainteresovanih za učenje kineskog jezika ima i u srednjim školama. Direktor Srednjoškolskog centra “Foča” Veselin Radović ističe da je broj zainteresovanih đaka premašio očekivanja.

 

Izvor:(Glas Srpske)


 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.