četvrtak, 06 decembar 2018 14:30

Na Mašinskom fakultetu održana radionica "Obrazovanje ekološki odgovornog građanina"

Napisano

Radionica "Obrazovanje ekološki odgovornog građanina", održana 06. decembra 2018. godine na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, okupila je 35 učesnika koji su tom prilikom upoznati sa konceptom ekološke odgovornosti prema prirodi i društvenim pojavama.

 

Prof. dr Goran Latinović, prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj Univerziteta u Banjoj Luci, kaže da je radionica održana u okviru projekta COST projektau kojem učestvuje 80 univerziteta iz 37 država.

 

"Ovo je tek četvrta radionica u okviru tog projekta, te sama činjenica da se od 37 zemalja održava u Republici Srpskoj, dovoljno govori o značaju radionice", rekao je Latinović i posebno pohvalio trud i zalaganje dr Mirjane Žabić, vandrednog profesora Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

 

Dr Petar Gvero, redovni profesor Mašinskog fakulteta Univetziteta u Banjoj Luci, navodi da je cilj radionice unapređenje inovativnih aspekata u obrazovanju.

 

"Radionica okuplja ljude različitih profila, a problematika je takva da zahtijeva holistički pristup, te da se sagleda sa svih strana kako bismo pokušali probuditi svijest kod ljudi da je to neophodnost koja nas čeka ukoliko želimo da uhvatimo korak sa EU", rekao je Gvero i istakao da je tema radionice problematika koja se tiče cijelog društva, te da je za postizanje adekvatnih rješenja i rezultata potrebno od vrtićkog uzrasta krenuti sa učenjem djece o ovoj temi.

 

"Ekologija je formalno zastupljena u obrazovanju, ali je upitno da li je pristup proučavanju ove oblasti adekvatan", rekao je Gvero.

 

Dr Siniša Škondrić, docent na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, smatra da je radionica važna za razvoj obrazovanja u oblasti ekologije, zbog povećanja svijesti o poštovanju principa koji važe u svakom organizovanom eko-sistemu.

 

"Ti eko-sistemi nastali su u toku evolucije, imaju svoju funkciju i mi moramo da ih razumijemo i ne narušavamo - da ih održivo koristimo", istakao je Škondrić i  istakao da je u obrazovnom sistemu potrebno dodatno naglasiti značaj ekološke odgovornosti.

Docent Škondrić, navodi i to da mlade treba podstaći da kritički razmišljaju i nude rješenja kada je riječ o problemima u ovoj oblasti.

 

Organizator ove radionice je Univerzitet u Banjoj Luci, a održana je u sklopu COST projekta ''European Network for Environmental Citizenship CA16229''.

 

Učešće na radionici, uzeli su predstavnici predstavnici lokalne uprave, obrazovnih institucija, nevladinog sektora i drugi.

 

 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.