utorak, 18 septembar 2018 17:30

Advokati optuženih specijalaca MUP-a RS ukazuju na traljavu istragu, spomenuli i slučaj Davida Dragičevića

Napisano

Advokati optuženih specijalaca MUP RS napravili su danas u Vrhovnom sudu Republike Srpske paralelu između propusta u istrazi oružane pljačke 617.000 maraka, za koju su optuženi njihovi klijenti, i policijskih propusta u slučaju ubistva Davida Dragičevića, o kojima je Srpskainfo nedavno detaljno pisala.

Advokat Jadranka Ivanović tako je, kritikujući način na koji su prikupljani dokazi protiv optuženih specijalaca MUP RS, podsjetila na slučaj nestanka veša Davida Dragičevića u policiji, dodavši kako se trebalo postupati po članu 270. Zakona o krivičnom postupku RS, koji jasno nalaže da se svi materijalni dokazi prikupljeni tokom krivičnog postupka čuvaju u posebnoj prostoriji suda, a ne u policiji.

 

– Zakon o krivičnom postupku nigdje ne kaže ni da tužilac može imati dokaze sa uviđaja. Ti dokazi se čuvaju u sudu. Nema više bivših vremena i onoga – ja vjerujem instituciji policije, ili ja vjerujem instituciji tužilaštva. Bitno je da se poštuje zakon – istakla je advokat Ivanović.

 

Čiji je novac?

Advokati optuženih su danas u Vrhovnom sudu RS “pucali” iz svih oružja, pa su istakli da se ni danas ne zna čiji je novac uopšte ukraden u pljački izvršenoj 22. septembra na autoputu Banjaluka – Gradiška.

 

– Tvrdi se da je novac UniKredit banke, a sa druge strane svugdje u dokumentaciji piše Zagrebačka banka. Novac je opljačkan 22. septembra, a polisa osiguranja datira od 13. oktobra. Tokom transporta četiri kofera u blindiranom vozilu bila su na mjestu gdje ne smiju biti, a još je nestala i dokumentacija, pa sada ne znamo ni koliko je tačno novca ukradeno, ni čiji je on bio, ni ko je uopšte oštećena strana – izjavila je advokat Jasminka Jovišević.

 

Advokat Jadranka Ivanović podsjetila je vijeće Vrhovnog suda RS na, kako je rekla, brojne propuste koji su pratili uviđaj na mjestu oružane pljačke koja se dogodila 22. septembra 2015. godine na autoputu Banjaluka – Gradiška.

 

– U fotodokumentaciji nema brojeva kofera u kojima se navodno prenosio novac. Tvrdi se da je iz tri kofera nestao novac, ali oni nikada nisu bili otvoreni i više nema načina da se mi u to bilo kada uvjerimo. Na uviđaju je bila i finansijska dokumentacija, ali niko je nije izuzeo. Zašto je tužilac nije izuzeo?! Dokumentacija uopšte ne odgovara onome što je bilo na uviđaju, pa su tako previdjeli jedan veliki kofer za koji su rekli da je u njemu kovani novac, ali ni on nije otvoren, kao ni ona tri kofera – istakla je advokat Ivanović.

 

Propusti

Podsjetila je i da nije jasno zadokumentovana veza između mjesta uviđaja i oružja pronađenog na planini Kozari.

– Zašto su tokom uviđaja činili ovakve propuste, a u pitanju su tehničari sa višegodišnjim iskustvom – upitala je advokat Ivanović.

 

Podsjetimo, Okružni sud u Banjaluci u martu ove godine osudio je bivše specijalce MUP RS Vladana Malića, Gorana Paraša i Aleksandra Popovića, te njihovog saučesnika, civila Olega Bandu, na ukupno 40 godine robije.

 

Malić, Paraš i Popović osuđeni su na po 10 i po godina, dok je Banda osuđen na nešto blažu kaznu, od osam i po godina zatvora.

 

Okružni sud je tako ponovio ranije izrečene prvostepene presude iz maja prošle godine, a koje je prije mjesec dana ukinuo Vrhovni sud RS prihvativši žalbe odbrane i suđenje vratio na početak.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 


 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.