utorak, 18 septembar 2018 00:17

Počelo ponovljeno suđenje Naseru Oriću

Napisano

Ponovljeno suđenje ratnom komandantu tzv. Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću za ratne zločine počinjene nad Srbima na području istočne Bosne započelo je juče pred Sudom BiH.

Suđenje je počelo ispitivanjem svjedoka koji je promenio iskaz, tereteći pripadnike tzv. Armije BiH za napad na srpska sela u okolini Srebrenice i Bratunca, prenosi „Sputnik".

 

Državni advokat BiH Miroslav Janjić je predstavljajući optužnicu rekao da će se tokom ponovljenog postupka osvrnuti na verodostojnost iskaza svih svedoka koji tvrde da će dokazati navode po kojima su Orić i pripadnik tzv. Armije BiH Sabaduhin Muhić odgovorni za ubistvo trojice Srba u selu Zalazje kod Srebrenice.

 

Svjedok državnog tužilaštva Radivoje Ostojić tvrdio je da su sredinom jula 1992. godine pripadnici tzv. Armije BiH napali selo Zalazje, dok u ranijem iskazu tokom prvostepenog postupka to nije eksplicitno tvrdio.

 

„Prvo sam ranjen u kući, dosta krvi sam već izgubio“, izjavio je Ostojić, dodajući da je tokom napada video ubijenog Dragana Rakića.

 

Janjić je najavio da će na sljedećoj sjednici biti saslušan zaštićeni svedok „O1“, za kojeg tvrdi da će potvrditi navode iz optužnice o sudjelovanju Orića u ubistvu srpskih vojnika.

 

Sud BiH je prošlog oktobra Orića i Muhića oslobodio optužbi da su 1992. u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba: Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

 

Apelaciono veće Suda BiH je 8. juna, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovno održavanje pretresa.

 

 

 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.