ponedeljak, 02 oktobar 2017 12:02

ANIP 'Veselin Masleša' igrom i pjesmom osvojio Evropu

Napisano

Ansambl narodnih igara i pesama „Veselin Masleša“ Banjaluka, ove godine imao je 34 nastupa na domaćoj, regionalnoj i inostranoj sceni. 

U Banjaluci je ansambl imao četiri cjelovečernja koncerta u sopstvenoj organizaciji, od kojih je jedan „Festival srpskog folklora“.

- Ova manifestacija se održala drugu godinu zaredom, uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Kabineta predsednika Republike Srpske, ali i mnogih sponzora i donatora. Mimo samostalnih programa, naš ansambl je učestvovao i u mnogim bitnim svečanostima i programima u organizaciji lokalnih, republičkih institucija, humanitarnih i drugih udruženja – priča Nemanja Knežević, direktor ANIP „Veselin Masleša“ Banjaluka.

Pored uspješnih nastupa na domaćoj sceni, ansambl je, ističe on, zabilježio odlične rezultate i u nekoliko država u regionu i inostranstvu.

- Sezonu gostovanja otvorio je naš Dječji ansambl nastupom u Srbiji, u Bačkoj Palanci, na koncertu CTKU „Kosta Abrašević“.

Nakon toga uslijedilo je gostovanje omladinskog „B“ ansambla na Međunarodnom festivalu folklora u Grčkoj u Paraliji, a izvođački „A“ ansambl je realizovao sedmodnevnu turneju u Poljskoj, te osmodnevnu turneju na Međunarodnom festivalu folklora u Italiji, koji je organizovan od strane Nacionalnog folklornog saveza Italije, u saradnji sa Međunarodnim većem plesa, koji je pod pokroviteljstvom UNESKO. Imali smo i dvodnevno gostovanje u Srbiji na „CIOF“ festivalu u Sremskoj Mitrovici, dok je veteranski ansambl nastupio na petodnevnom Festivalu folklora u Bugarskoj – rekao je Knežević.

Sezonu putovanja, dodaje on, završio je izvođački „A“ ansambl nastupom u Novom Sadu povodom manifestacije „Dani RS u Srbiji“, u organizaciji Predstavništva RS.

- Nakon brojnih putovanja, sticanja novih iskustava i sklapanja novih prijateljstava, ponovo se vraćamo domaćim obavezama otvaranjem upisa novih članova u naš Ansambl, te pripremama za Godišnji koncert  Velikog narodnog orkestra „Masleše“ koji je planiran za novembar mjesec – navodi Knežević.

Tradicionalni koncert

- Kao kruna uspješne sezone, u decembru mesecu, tradicionalno ćemo održati Godišnji koncert izvođačkog „A“ ansambla, što će biti i odlična najava za narednu, jubilarnu, 70. sezonu postojanja i rada Ansambla narodnih igara i pjesama „Veselin Masleša“ Banjaluka.


Izvor:(EuroBlic)

 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.