sreda, 11 april 2018 15:39

Preminula glumica Jelena Žigon

Napisano

Glumica Jelena Jovanović Žigon preminula je juče poslije iznenadne i kratke bolesti u 85. godini, potvrdila je Tanjugu porodica.

Jelena Žigon je rođena 3. novembra 1933. godine.

Snimila je više od 50 igranih i 15 televizijskih filmova među kojima se izdvajaju "Prvi građanin male varoši", "Moja strana sveta", "Jutro", "Divlje seme", "Sudar na paralelama", "Kapetan Leši".

U Australiji je snimila filmove "Obećana žena" i "The pisture sjow man", a u seriji o Vinetu igrala je sa poznatim holivudskim glumcem Stjuartom Grendžerom.

Kod srpske publike najveću popularnost stekla je ulogom Jelene Todorović u seriji "Žikina dinastija" gdje je igrala uz Dragomira Bojanića Gidru i Marka Todorovića.

Dobitnica je nagrade "Zlatni prsten" za najbolju glumicu 1961. godine, Zlatnog beočuga, kao i Plakete Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos domaćem filmu 2006.

U martu je na Međunarodnom forumu "Zlatni vitez" u Rusiji dobila nagradu za životno djelo "Sergej Bondarčuk", koje su prethodno dobili iz Srbije samo još Velimir Bata Živojinović i Lazar Ristovski.

Povodom nagrade "Sergej Bondarčuk", upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Saša Erdeljanović rekao je da je jedna od najljepših izjava ljubavi u srpskoj kinematografiji upravo izjava Jelene Žigon u "Prvom građaninu male varoši" Puriše Đorđevića.

Prošle godine postala je počasni građanin Aleksandrovca i dobila ključ jednog od najplodnijih predjela Srbije - Aleksandrovačke Župe.

U Republici Srpskoj Jelena Žigon je nagrađena ordenom Njegoša Prvog stepena za svoju brigu o ranjenicima, a potom u Crnoj Gori od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija dobila medalju Njegoša za plemenitost.

Dramatizovala je poeziju Dušana Kostića, Desanke Maksimović, Dragana Kolundžije, a potpisala je i scenario scensko-muzičke poeme o Simonidi izvedene u martu u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Bila je veliki čuvar poezije, koju je napamet mogla da govori puna tri sata, a o kraljici Simonidi sakupila je 101 pesmu.

Sa ćerkom Ivanom Žigon i Gavrilom Kujundžićem prije 14 godina osnovala je ansambl "Kosovski božuri".

Jelena Žigon je bila supruga pokojnog glumca Steve Žigona.


(BL PORTAL)

 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.