petak, 15 septembar 2017 23:34

Sramno saopštenje Željeznica RS, duguju po radniku 11 hiljada a spominju 200 KM!

Napisano
Foto: SrpskaCafe Foto: SrpskaCafe

Radnici Željeznica RS koji već peti dan štrajkuju glađu na željezničkoj stanici zgroženi su današnjim saopštenjem Uprave, te su ga nazvali sramotnim!

Podsjećamo, u saopštenju je navedeno “da su iz 2017. prema radnicima ostale neizmirene jedino obaveze za jedan topli obrok i tri prevoza sa kilometrom, zaključno sa julom”. Akcenat je stavljen na to da su dugovanja minimalna i da ne postoji razlog zbog kojih radnici štrajkuju.

Međutim, vješto se izbjeglo spomenuti da su dugovanja po radniku preko 11 hiljada maraka, koliko se “skupilo” od 2011. godine do danas. Kompromisno riješenje da se zaustavi štrajk od prije šest mjeseci bilo je da se plata i zakonom zagarantovane naknade isplaćuju redovno, a da se dugovanja nagomilana prethodnih godina isplaćuju nakon dobijanja kredita čija je realizacija najavljena za sljedeću godinu.

Štrajk je tada obustavljen, a dugovanja su nastavila da se prave i u ovoj godini.

Jedan od “prozvanih” je i Boris Šukalo kojem, kako kažu u upravi, duguju tek 211 KM. Prozivka nije ostala bez odgovora.

– To je samo još jedan vid bahatosti i bezobrazluka prema radnicima. To što su iznijeli, prvo, nisu tačni podaci jer su tu zakinuli još jedan topli obrok. Drugo, nas 11 nije došlo tu zbog tih 100, 200 maraka. Mi smo došli tu zbog 3 100 radnika jer mi tu, kao pojedinci, nismo bitni. Došli smo da pokažemo sliku radnika, ne samo “Željeznica”, nego svih u Republici Srpskoj sa katastrofalnim Zakonom o radu. Pravilnike rukovodstvo samo sebi kreira, jer nema nigdje kolektivnog ugovora. Štrajkom glađu iz dana u dan prikazujemo šikaniranje radnika, sistematizacije koje su urađene po imenu i prezimenu da se uhljebe stranački kadrovi i tako dalje – rekao je Šukalo za SrpskaCafe.

Ovo je samo jedna kap u moru problema, kaže, na koje su htjeli da  ukažu bez tužbi jer im već duguju preko 11 000 KM.

– U džepu imam izvršne presude u kojima stoji da trebam dobiti novac za šest godina (od 2011 do 2016. godine). Sad ispada da trebam i ovih 200 maraka da tražim tužbom sa zateznim kamatama? Pitam se da li ovdje funkcionišu institucije i pravosuđe! Ovo je i pitanje Kasipoviću: Do kada mi te tužbe da nosimo u džepu? Stalno nam govore da je to od vitalnog interesa za RS, da se nađe na računima taj novac. Petu godinu za redom tužimo “Željeznice”, dobijamo ih i opet dolazimo do tužbi. Neću više da pišem tužbe ni da plaćam advokatske kancelarije. Zato smo ovdje – naglašava Šukalo.

Kako su predstavnici radnika ŽRS, koji su danas išli u Vladu RS, za SrpskaCafe potvrdili, iz Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite im je rečeno da Uprava nije smjela objaviti lične podatke radnika, gdje spadaju i iznosi dugovanja.

– Takođe, potvrdili su nam da je štrajk u skladu sa zakonom i ukoliko bilo ko pokuša zbog njega da nam uruči otkaz, možemo se pozvati na pomenuto ministarstvo – rekli su za naš portal.

Radnici nastavljaju štrajk glađu do ispunjenja njihovih zahtjeva.


Izvor:(SrpskaCafe)
 

1 komentar

  • Link komentara Grozni subota, 16 septembar 2017 22:43 napisao/la Grozni

    To je loš sistem i prije zadnjeg rata bio. A mogu misliti na šta to sad liči!

    Prijavi

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.