sreda, 11 jul 2018 16:08

Ukinuta zabrana izvoza jabuka iz BiH u Rusiju

Napisano

Ruska Federacija ukinula je danas zabranu izvoza jabuka iz BiH u Rusiju, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

On je istakao da je to dobra vest koja će sigurno obradovati sve voćare u BiH.

 

– Ruska strana traži da Uprava za zaštitu bilja BiH garantuje za fitosanitarne zehteve Ruske Federacije – rekao je Šarović.

 

On je najavio da će Rusi u narednom periodu posjetiti BiH i uvjeriti se u količine koje ova zemlja ima i namjerava da izvozi u Rusiju.

 

– To će biti važno kako bismo i mi i oni mogli tačno da znamo kojim količinama raspolažemo – istakao je Šarović.

 

On je dodao da sve nadležne institucije, inspektorati u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčkom moraju u narednom periodu da obrate pažnju i spriječe bilo kakave zloupotrebe i šverc.

 

– Zbog neodgovornih pojedinaca više ne treba sebi da dozvolimo novu takvu situaciju. Od šverca imaju samo korist pojedinci. Ukoliko radimo izvozne poslove sa Ruskom Federacijom, koristi će imati naša šira zajednica, ugledne kompanije, brone porodice i cijela zemlja – rekao je Šarović.

 

Rusija je u januaru obustavila uvoz jabuka iz BiH zbog sumnje u reeksport, što je drugi put u poslednjih nekoliko godina da ova zemlja uvodi zabranu uvoza iz BiH.

 

Izvor:(SRNA)


 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.