četvrtak, 13 septembar 2018 15:30

Evropski parlament glasao za liberalizaciju viza za gradjane Kosova

Napisano

Evropski parlament danas je sa 420 glasa "za" podržao otvaranje pregovora o liberalizaciji viza za gradjane Kosova.

Izvjestilac za liberalizaciju, poslanica Tanja Fajon je pred početak glasanja rekla da je Kosovo ispunilo sve uslove i pozvala poslanike EP da podrže liberalizaciju viza.

 

Posijle odluke EP, treba da počnu razgovori sa zemljama članicama EU kako bi se u daljem postupku o tome konačno izjasnili ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU.U ime EU razgovore sa zemljama članicama EU će voditi Tanja Fajon.

 

Prvobitno je bilo predvidjeno da se glasanje o liberalizaciji viza za Kosovo u Evropskom parlamentu obavi tokom oktobra, ali su neke parlamentarne grupe zatražile da se o tome glasa na septembarskom zasedanju, saopštio je Odbor EP za gradjanske slobode, pravosudje i unutrašnje poslove (LIBE).

 

Za usvajanje liberalizacije viza je potrebna kvalifikovana većina ministara unutrašnjih poslova EU.

 

Evropska komisija je 18. jula ove godine saopštila da je Kosovo ispunilo svih 95 uslova i predložila je Evropskoj uniji da liberalizuje vizni režim za gradjane Kosova, koji jedini u regionu još ne mogu da i putuju bez viza u zemlje Šengen zone.

 

Izvor:(BETA)


 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.