Odštampajte ovu stranicu
petak, 27 april 2018 10:03

Istorijski događaj: Kim Džong Un stigao u Južnu Koreju

Napisano

Kim Džong Un prvi je lider Sjeverne Koreje koji je kročio na tlo Južne Koreje, prešavši vojnu liniju koja dijeli poluostrvo od kraja Korejskog rata 1953. godine.

BBC piše da su se “u trenutku punom simbolike” lider Sjeverne i Južne Koreje Mun Džae In rukovali na granici.

Osim toga, oni ističu da se tokom njihovog susreta dogodio trenutak kada se “cijela Sjeverna Južna zaledila“ – dvojica lidera su se rukovala i to na obe strane granice demilitarizovane zone koja dijeli dvije zemlje.

BBC ističe da je to očigledno bio momenat koji nije bio predviđen u inače veoma detaljno isplanirom susretu.

– Istorija počinje sada – rekao je lider Sjeverne Koreje, a čak se i našalio rekavši “nadam se da ćete uživati u nudlama koje smo vam donijeli”.

Kim Džong Un i Mun Džae In susreli su se u u Panmundžon demilitarizovanoj zoni između dvije zemlje koje su tehnički i dalje u ratu od te 1953. godine.

Kima je južnokorejski lider pohvalio zbog “veoma hrabre odluke” da dođe na ovaj istorijski sastanak.

Kim je po prelasku granice u demilitarizovanoj zoni izjavio da mu srce “sve vrijeme udara kao ludo”, prenose svjetske agencije.

Prethodno su se dvojica lidera rukovala i osmehnula jedan drugom, da bi zatim Kim gestom pokazao Munu da naprave par koraka i vrate se preko granične linije na teritoriju Sjeverne Koreje, a onda su držeći se za ruke prešli natrag u Južnu Koreju.

Njih dvojica su okončala jutarnju sesiju istorijskog samita, a popodne je planirani novi sastanak.

Ovo je prvi samit dvije strane poslije više od 10 godina, a tek treći za 65 godina od kraja Korejskog rata.

Počasna garda Južne Koreje će ispratiti lidere na ceremoniju prijema u hotel u Panmundžomu gdje će samit biti održan, rekao je novinarima šef kabineta južnokorejskog predsjednika Im Džong Seok, prenosi Rojters.

Podsjećamo, prije samo nekoliko mjeseci odnosi između dvije Koreje bili su mnogo gori, a sada bi dvije zemlje mogle da diskutuju o mirovnom sporazumu i nuklearnom naoružanju.

– Fokus ovog samita biće više na denuklearizaciji i obezbjeđivanju trajnog mira, nego na bilo čemu drugom. Mislim da Sjeverna Koreja šalje svoje najvažnije vojne zvaničnike na samit, jer i oni vjeruju da su denuklearizacija i mir važni – rekao je šef kabineta južnokorejskog predsjednika Im Džong Seok.

Kako je izvjestila državna sjevernokorejska agencija KCNA Kim Džong Un otputovao je iz Pjongjanga na sastanak sa Mun Džae-Inom, gdje će “otvorenog srca” razgovarati o pitanjima mira, prosperiteta i ponovnog ujedinjenja.

Kim na samit dolazi sa devet zvaničnika, među kojima će biti i njegova sestra Kim Jo Džong, koja je predvodila sjevernokorejsku delegaciju na ovogodišnjim Zimskim Olimpijskim igrama u februaru, kao i formalni šef države Kim Džong Nam.

Pored njih, u delegaciji će se naći i Kim Jong Čol, bivši šef obavještajne službe, kao i Čoe Hvi, predsjedavajući sportskog panela.

Delegaciju Južne Koreje činiće sedam zvaničnika, među kojima će biti ministri odbrane, spoljnih poslova i ujedinjenja.

Zvanični dijalog između Kima i Muna počinje u 10.30 sati po lokalnom vremenu, sat vremena nakon zakazanog trenutka kada Kim pređe granicu i uđe u Panmundžom.

Po završetku pregovora, dvojica lidera će, navodi se, potpisati sporazum i izdati zajedničku deklaraciju o denuklearizaciji i miru, kao i poboljšanju bilateralnih odnosa, naveli su južnokorejski zvaničnici.

Po završetku prve runde razgovora, kako je Im rekao, Kim i Mun će imati odvojene ručkove, a kako je ranije najavljeno sjevernokorejskom lideru biće serviran švajcarsko jelo od krompira, a južnokorejskom riba list.

Zatim će zajedno zasaditi drvo bora na liniji demarkacije koje treba da predstavlja simbol “mira i prosperiteta”.

Oni će zajedno zaliti drvo sa vodom donijetom iz reke Taedgong sa sjevera i rijeke Han sa juga, a poslije toga će prošetati pred početak sljedeće runde pregovora.

Po završetku pregovora, dvojica lidera će, navodi se, potpisati sporazum i izdati zajedničku deklaraciju o denuklearizaciji i miru, kao i poboljšanju bilateralnih odnosa, naveli su južnokorejski zvaničnici.

Zatim će se uputiti na večeru gdje će odgledati video snimak pod nazivom “Proljeće jedinstva” (Spring of one).

Svjetski mediji podsjećaju da do istorijskog susreta dolazi samo nekoliko dana pošto je Kim najavio da Sjeverna Koreja suspenduje nuklearne probe kao i da zatvara bazu za testiranje nuklearnih raketa.

Međutim, analitičari su i dalje skeptični po pitanju da li je Kim zaista spreman da napusti teško stečeni nuklearni arsenal koji je Pjongjang razvijao decenijama tvrdeći da je neophodno sredstvo odvraćanja od američke invazije.

Južna Koreja, sa druge strane, nada se da će Kim direktno potvrditi da je spreman da doprinese potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Samit sa južnokorejskim predsjednikom trebalo bi da bude uvertira za sastanak Kima i američkog predsjednika Donalda Trampa krajem maja ili početkom juna što će, kako se ocijenjuje, biti prvi susret aktuelnih lidera dvije zemlje ikad.