petak, 10 avgust 2018 13:46

Marija Zaharova u Beogradu prenijela stav Rusije o prijedlogu za razgraničenje Srba i Albanaca

Napisano
Foto: Zoran Žestić / Tanjug.rs Foto: Zoran Žestić / Tanjug.rs

Poslije susreta sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova odgovarala je na pitanja novinara i o najaktuelnijim političkim temama.

Na molbu da komentariše predlog razgraničenja u svojstvu rešenja za Kosovo i Metohiju, Marija Zaharova je rekla da je ruska spoljna politika dosljedna, sviđalo se to nekome ili ne.

 

„To je posebno važno danas, ako se dogovori obezvređuju. Vrlo je važno da budeš dosljedan u pristupima i stavu i to se pre svega odnosi na ruski stav vezan za problematiku Kosova. To nisu teoretska istraživanja niti hipotetičke analize, to je praktični posao koji je zasnovan na međunarodnom pravu. Naš pristup ovoj problematici je ozbiljan i zasnovan na međunarodnom pravu, na poštovanju suvereniteta Srbije i ovaj stav Rusije se nije mijenjao. U Beogradu to vrlo dobro znaju. Ona je podsjetila i šta podrazumijeva ovaj stav“.

 

„Problem Kosova je odavno postao međunarodni problem. Razmatrali smo ga i u SB UN, postoji Rezolucija 1244 koju niko nije ukidao. Nisam sigurna da postoji druga zemlja koja je više branila poštovanje te rezolucije od Rusije. Naš pristup je takođe utemeljen na poštovanju suvereniteta i unutrašnjeg zakonodavstva Srbije. I naravno, mi smo uvek govorili da ćemo podržati dogovore koji budu postignuti i koji budu dobri za Srbiju. To je naš dosljedan stav“, rekla je Zaharova.

 

Zaharova je precizirala šta Rusija neće prihvatiti.

 

„Mi nećemo prihvatiti laž da je Kosovo odvojeno od Srbije na osnovu referenduma. Neće proći kod nas situacija kad će nam pričati vadeći samo jednu stvar, da je to jedinstveni primjer u Evropi. Sve što će biti vezano za izvrtanje istorijskog sjećanja takođe neće proći."   

 

Izvor:(Sputnik)


 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.