ponedeljak, 09 oktobar 2017 20:01

Odluka poslije koje prijeti opasan rasplet u Španiji

Napisano

Šta će se dogoditi ako španski premijer aktivira član Ustava koji mu omogućava da katalonskog premijera strpa u zatvor?

Španski premijer Marijano Rahoj najavio je primenu Člana 155 španskog ustava, koji se odnosi na zabranu promena statuta autonomnih pokrajina i omogućava centralnoj vladi da takve odluke stavi van zakona.

Ukoliko se to desi, premijeru katalonske autonomije Karlesu Pudždemonu sledi zatvorska kazna do 30 godina. Takva intervencija španske vlade moguća je, kao i dosad, preko nacionalne policije, kaže analitičar Trivo Inđić.

Druga opcija je, kaže on, upotreba vojne sile, ukoliko otpor Katalonaca bude veliki.

„U situaciji sam da procijenim da će Katalonci sutra da proglase nezavisnost, ali to ne znači da će biti tako jakih sukoba. Pošto je danas katalonski parlament pod opsadom, to je odloženo za utorak, a u tom slučaju možemo računati na tvrdoglavi stav Katalonaca da se drže referenduma i odluke o otcjepljenju“, kaže Inđić.

Za prošpanske demonstracije u Barseloni, Inđić kaže da su one velikim dijelom organizovane iz Madrida, posebno ako se uzme u obzir podrška dobitnika Nobelove nagrade za književnost Marija Vargasa Ljose, koji je predvodio povorku. Sudeći po medijima, pravo raspoloženje građana je na strani separatista, kaže Inđić.

Sigurno da bi bilo tragično da dođe do primjene oružane sile, jer onda bi to bio jedan rascep bez povratka, kaže Inđić.


Izvor:(SPUTNIK)

 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.