sreda, 07 novembar 2018 10:58

Rusija stala uz Republiku Srpsku

Napisano

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je u jučerašnjem obraćanju članicama Savjeta bezbjednosti UN ocijenio da je situacija u BiH pogoršana, a predstavnici Rusije su ponovo podvukli da je vrijeme OHR-a isteklo i da Incko nije objektivan.

Incko je kazao da je došlo do stagnacije u oblasti reformi, a, između ostalog, osvrnuo se i na potez Narodne skupštine Republike Srpske koja je odbacila izvještaj o Srebrenici za koji Incko kaže da je bio krucijalni korak ka pomirenju.

 

Predstavnik Rusije u Savjetu bezbjednosti je naglasio da je Inckov izvještaj dosta ispolitizovan dokument.

 

- Potreba za stranim protektoratom je iza nas. Ukazujemo na problem da su Bošnjaci izabrali hrvatske predstavnike u BiH te da Inckovo blaćenje srpskih i hrvatskih lidera nije u duhu Dejtona. Principijelno se protivimo sankcionisanju lidera Srba. Međunarodna zajednica treba da podstakne lidere da pronađu zajednički stav o glavnim pitanjima - kazao je on, prenosi Glas Srpske.

 

Iz američke delegacije su ocijenili da još nisu ispunjeni svi zadaci neophodni za zatvaranje OHR-a, a predstavnik EU očekuje da će vlast biti formirana te nastavljene reforme. Izvještaj Savjetu bezbjednosti uputio je i politički vrh RS u kojem je pobrojao probleme do kojih, između ostalog, vode potezi i želje političkog Sarajeva.

 

 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.