petak, 10 avgust 2018 14:09

Migrantska kriza: Evropska unija daje još 6 miliona evra BiH

Napisano

Evropska komisija je danas usvojila specijalnu mjeru u vrijednosti od šest miliona evra za podršku Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijskim tokovima.

Sredstva EU će unaprediti kapacitete Bosne i Hercegovine za identifikaciju, registraciju i upućivanje državljana trećih zemalja koji prelaze granicu, osigurati smještaj i osnovne usluge za izbjeglice, azilante i migrante, te osnažiti kapacitete za kontrolu i nadzor granica, a na taj način će podržati i prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima.

 

Ta sredstva nadovezuju se na iznos od milion i po evra koji je postao dostupan u junu kako bi BiH odgovorila na hitne humanitarne potrebe izbjeglica i migranata.

 

Pored humanitarne pomoći, od 2007. godine Evropska komisija pružila je pomoć Bosni i Hercegovini u području migracija i upravljanja granicama u iznosu od 24,6 miliona evra.

 

Od januara 2016. godine Bosna i Hercegovina je takođe i korisnica regionalnog programa “Podrška zaštitno-osetljivom upravljanju migracijama” u vrednosti od 8 miliona evra, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

 

Izvor:(EuroBlic)

 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.