četvrtak, 11 oktobar 2018 08:56

Moguća veza Šefika Džaferovića sa zločinima nad Srbima

Napisano

Šefik Džaferović, koji je pobijedio u trci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na prošlonedeljnim opštim izborima, bio je na čelu Centra službi bezbednosti u Zenici u vreme ratnih zločina koje su mudžahedini počinili nad Srbima, navodi danas beogradska „Politika“.

Džaferović (61) je potpredsjednik najuticajnije političke partije među Bošnjacima, Stranke demokratske akcije (SDA), u koju je ušao ratne 1993. godine.

 

Godine 1996. izabran je za sekretara ratne bošnjačke tajne službe, poznatije kao AID.

 

Sarajevski mediji na koje SDA nema uticaj, napominje se u tekstu, neretko su predstavljali Džaferovća kao političara koji je „ponikao iz kadrovskog rasadnika AID-a“ i koji je „unutar SDA uvek bio odan klanu Bakira Izetbegovića, čak i u vreme vladavine Sulejmana Tihića, kada Izetbegović nije imao dobru unutarstranačku poziciju“.

 

U Parlamentarnoj skupštini BiH Džaferović je od 2000, kao kadar SDA jedan mandat proveo je u Domu naroda, a onda je 2014. izabran za poslanika u Predstavničkom domu, u kom je i dočekao kandidaturu za člana Predsedništva BiH.

 

U tom domu, po sistemu rotacije, obavljao je funkciju predsedavajućeg i zamenika predsjedavajućeg.

To njegovo predsedavanje sve vreme su bojkotovali poslanici SNSD-a, tražili su i da bude smenjen, ne želeći da prisustvuju sednicama kojima rukovodi čovek dovođen u vezu sa ratnim zločinima nad Srbima, navodi beogradski dnevnik.

 

Riječ je, naime, o zločinima koje su počinili mudžahedini u srpskoj Vozući kod Zavidovića, a obimnu dokumentaciju sa dokazima o tim zločinima predao je Tužilaštvu BiH bivši potpredsednik Federacije BiH Mirsad Kebo.

 

Istraga protiv Džaferovića nikada nije pokrenuta.

 

S tamnom mrljom u svojoj službenoj biografiji, Džaferović će u ući u Predsedništvo BiH, gde će naredne četiri godine sedeti za istim stolom sa Miloradom Dodikom, po čijem su naređenju poslanici SNSD-a napuštali skupštinska zasedanja kojima je on predsjedavao, zaključuje „Politika“, a prenosi "Sputnik".

 

 

 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.