ponedeljak, 17 septembar 2018 23:31

Sutra obilježavanje odbrane zapadnih granica Republike Srpske

Napisano

U Novom Gradu će sutra biti obilježeno 23 godine od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije tokom koje je ubijeno ukupno 57 srpskih civila i vojnika.

U organizaciji opštinske Komisije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova sutra će u 9.00 časova u naselju Tunjica kod Novog Grada biti služen pomen i položeni vijenci kod spomen-obilježja civilnim žrtvama rata.

 

Na mjestu gdje je poginulo najviše civila i vojnika, u naselju Tunjica, gdje su pripadnici hrvatskih snaga prešli na teritoriju opštine Novi Grad, podignuto je spomen-obilježje koje je osveštano 2010. godine.

 

Napad Hrvatske vojske na opštinu Novi Grad počeo je 18. septembra 1995. godine u 9.25 časova i tokom dva dana ofanzive ubijeno je 57 lica, od kojih 37 civila, 18 vojnika i dva pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske, a ranjeno je 17 civila, tri vojnika i jedan pripadnik MUP-a.

 

Pripadnici Vojske Republike Srpske uspjeli su 19. septembra 1995. godine potisnuti Hrvatsku vojsku preko Une.

 

Na području zapadnokrajiških opština Kozarske Dubice, Novog Grada i Kostajnice, 18. i 19. septembra 1995. godine, u hrvatskoj agresiji su ubijena 104 lica, od kojih 54 civila, 44 vojnika Republike Srpske i šest pripadnika MUP-a.

 

Naselja i gradovi su pretrpjeli velika razaranja i štete, a prema podacima opštinskih komisija o procjeni materijalne štete u Novom Gradu ona iznosi 83,3 miliona KM, u Kostajnici 40 miliona KM, a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM.

 

Odbrana zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije smatra se događajem značajnim za odbranu Republike Srpske i odlukom Vlade Srpske svrstan je među najznačajnije datume novije istorije.

 

Izvor:(SRNA)

 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.