ponedeljak, 12 februar 2018 20:03

Treći politički blok u RS: Novu koaliciju prave PDP, NDP i DNS??!

Napisano
Foto: Blic.rs Foto: Blic.rs

Pojedine zapadne diplomate i strani lobisti aktivno rade na formiranju trećeg političkog bloka u Republici Srpskoj koji bi činili PDP, DNS i NDP, saznaje „EuroBlic“.

Izvori ovog lista otkrivaju da je priča o formiranju „alternativnog“ političkog saveza u Srpskoj, koji ne bi pripadao dvema najvećim koalicijama predvođenih s SNSD i SDS, već mjesecima aktuelna u uticajnim međunarodnim krugovima.

- Priča o formiranju trećeg bloka u Srpskoj, koji bi trebalo da predstavlja alternativu postojećim političkim savezima i čiji bi programi, osim nacionalnih tema, trebalo da snažno guraju evropsku i ekonomsku priču već dugo je javna tajna u brojnim političkim kuloarima. U prilog formiranja trećeg bloka idu i trenutne nesuglasice između koalicionih partnera u oba velika bloka, a koje se odnose na izbor kandidata za najznačajnije pojedinačne izborne funkcije – tvrde naši sagovornici.

Alternativa

Da tvrdnje izvora „EuroBlica“ nisu bez osnova potvrđuje potpredsjednik NDP Zdravko Krsmanović, koji je još prije nekoliko mjeseci najavio mogućnost formiranja novog političkog saveza u RS.

- Očigledno je da postoji potreba za stvaranjem neke nove političke opcije koja bi predstavljala alternativu tzv. ljevici, koju predvodi SNSD, i desnici na čelu s SDS. Činjenica je da PDP, DNS i NDP imaju dosta slične političke programe i poglede na budućnost RS. To nema nikakve veze sa strancima, već sa potrebom da politička scena u Republici Srpskoj dobije nešto novo, što će dati nadu u budućnost građanima. Vjerujem da bi ta priča mogla da se realizuje čak i prije izbora, a ako ne tada, onda sigurno poslije izbora – kaže Krsmanović.

Ivana Marić: Ne vjerujem u tu priču

Politička analitičarka Ivana Marić za „EuroBlic“ kaže da ne veruje u mogućnost skorašnjeg formiranja nekog novog političkog bloka u RS koji bi mogao da se ravnopravno nosi s dve najveće koalicije.

– Ako neko ima namjeru da ruši aktuelnu vlast u Srpskoj, ne vidim kako to može da učini formiranjem nekog trećeg bloka umjesto da se pravi jedan veliki opozicioni. Mislim da od te priče nema ništa i da su to samo nečije projekcije i želje – kaže Marićeva.


(BL PORTAL)


 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.